Centrum

Met project NoordenLicht worden in een tijdbestek van ca 5 jaar, 8 praktijkruimtes, 3 groepsruimtes, een atelier, een ontvangstruimte/theehuis, een winkel met kantoorruimte en een bedrijfswoning het Centrum NoordenLicht gebouwd. 

  • Het bos wordt vanaf de westkant betreden via de parkeerplaats.
  • Na de parkeerplaats bevindt zich een Brink.
  • Rondom de Brink zullen de grotere gebouwen komen te staan, te weten: winkel met kantoorruimte, ontvangstruimte, atelier, middelgrote groepsruimte en de beheerderswoning.
  • Richting de oostzijde worden 2 groepsruimte en 8 praktijkruimten gesitueerd.

    

  • Er zal zoveel als mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt worden.
  • Het gehele centrum wordt off grid opgebouwd. Momenteel worden de volgende bronnen onderzocht:
    • Energie wordt opgewekt middels zonnepanelen met accu’s.
    • Water wordt via waterbronnen uit de grond gepompt en via een filtersysteem gezuiverd tot drinkwater.
    • Waterafvoer wordt middels een septic tank opgevangen, vandaaruit stroomt het naar een vuil water pompput en vervolgens wordt het verder gezuiverd middels een helofyten systeem met rietvelden. Zie pagina 21 voor meer info.
    • Verwarming vindt plaats middels pelletkachels. Deze branden onder andere op briketten. Dit is een circulair systeem, welke CO² neutraal is, geen rookoverlast, stank, en nauwelijks fijnstof uitstoot veroorzaakt.
      • Bovenal wordt er geen gas verbruikt voor verwarming en warmwatervoorziening.
      • Het grote voordeel is dat de ruimtes alleen verwarmd worden indien deze gebruikt worden. Dit is een enorme besparing in het energieplan.

      

Algemene opbouw gebouwen:

  • Hoofdzakelijk wordt er voor natuurlijke bouwmaterialen gekozen.
  • Prefab houten constructie.
  • Fundering middels prefab beton schroefpoeren. Zodat in de grond minimaal belast wordt.
  • De buitenwanden worden met Douglas planken bekleed. Tot de dakrand lopen de planken horizontaal. Vanaf de dakrand lopen de planken vertikaal.
  • De muren, de vloer en het dak worden geïsoleerd.
  • De daken worden met singles of dakpannen bedekt.
  • Dakoverstek van ca 30 cm aan de kopse kanten.
  • De binnenwanden worden deels met vuren hout afgewerkt en deels met gipsplaten.
  • De gipsplaten worden gestuct met leem.
  • De te verven oppervlakten worden geverfd met leemverf. Deze is ecologisch en heeft geen chemische toevoegingen. Leemverf is een natuurlijke verf op basis van leem met een mooie matte uitstraling. De verf is makkelijk te verwerken en heeft een positief effect op het binnenklimaat. Zo is leemverf vochtregulerend en dampopen. Leemverf is ook anti-statisch en bij de langsstromende lucht worden positieve ionen ontladen. Aangezien elektronische apparatuur positief geladen ionen in de lucht brengen is deze eigenschap heel belangrijk omdat hierdoor een ontspannen sfeer ontstaat.
  • De ramen en deuren worden voorzien van isolerend dubbelglas.
  • In ieder gebouw zullen voldoende ramen open kunnen voor ventilatie.
  • Ventilatie systeem.
  • Ieder gebouw krijgt een dakgoot met een ketting voor de regenwaterafvoering terug de grond in, zodat de bomen het maximale regenwater ontvangen.
  • Ieder gebouw wordt zo gesitueerd dat de ingang aan de zijde komt, die grenst aan het pad. De zijde die grenst aan het bos wordt voorzien van grote ramen. Vanaf deze zijde is er vrij uitzicht in het bos. De toegangspaden lopen niet langs de raamzijde, zodat de privacy aan de raamzijde gewaarborgd blijft.
  • De 3 groepsruimten worden en 13-hoekige cirkelvorm gebouwd, wat bijdraagt aan de bedding en energiestroom.

Voordelen van vrijstaande praktijkruimten:

  • Waarborg privacy tijdens behandelingen.
  • Geen geluidsoverlast, hout heeft tevens een goede akoestische demping.
  • Natuurlijke gevoelsbeleving, sfeer en ambiance.
  • Optimale landschappelijke inpassing door natuurlijke bouwmaterialen en kleinere bebouwing.
  • Er wordt gebruik gemaakt van hout uit duurzame bossen. Voor iedere gekapte boom, wordt een nieuwe boom aangeplant.
  • Minimale verstoring in de ondergrond (archeologische verwachtingswaarde). De houten gebouwen zijn licht en behoeven een fundering op poeren. De gehele bebouwing staat bovengronds. Hierdoor vinden er geen graafwerkzaamheden plaats.
  • De kleinere gebouwen gaan op in het bos, waardoor er alleen noodzakelijke kap door boomsterfte en aantasting van de kever Letterzetter plaats hoeft te vinden.
  • Energie zuinig. De kleinere ruimte wordt een half uur voor aanvang verhuur verwarmd middels pelletkachel. Na afloop verhuur wordt de pelletkachel uitgezet. Iedere huurder kan zelf de temperatuur bepalen. Hout houdt de warmte langer vast en is van zichzelf al warm, waardoor de warmte in de ruimte blijft.
  • Een houten gebouw heeft een levende, rustige en gezellige uitstraling en is gezond omdat er in een houten gebouw steeds een prettig temperatuur/vocht klimaat heerst.
  • Hout is vochtregulerend en heeft uitstekende isolatie kwaliteiten, het afkoelen en opwarmen gaat gelijkmatiger dan bij andere materialen.
  • Vrijheidsbeleving en optimale bosbeleving dragen bij aan een succesvolle ervaring van een behandeling of training.
  • Uniek concept wat ondernemers en cliënten aanspreekt. Uitnodigend om vaak te komen en erover te praten (mond-op-mond reclame.)
  • Kleine voetprint in het bosperceel.
  • Optimaal samenwerken met de natuur.
  • Er kan eenvoudig rekening gehouden worden met de habitat van de das en vos. Door de gebouwen op voldoende afstand van hun looproutes en burchten te plaatsen.

Door  krachten te bundelen, creëren de ondernemers die een ruimte huren met elkaar een groots netwerk. Waardoor de cliënten doelgroep wordt gedeeld. De cliënt vindt diverse therapie vormen en methodieken op 1 plek.

          

© 2021 Noordenlicht.nu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel